Zima nije moje omiljeno godišnje doba ali priznajem, ima nekoliko nezamjenjivih divota koje popravljaju dojam. Prvo: Advent i Božić. Drugo: iznenadni snijeg. A zatim: obiteljsko okupljanje ispred peći na drva i zurenje u vatru. Najbolji «displej» za stvaranje harmonije. Televizior i gadgeti tada mogu u stanje hibernacije!.Uz to i miris tek  oguljene narančine kore na peći što se počinje širiti prostorijom i oslobađati sretne misli…

Ako ste naranču ubrali u svom vrtu, imate u ruci dragocijenost! U kori i pulpi nalaze se ljekovite tvari korisne za pospješivanje apsorpcije željeza,  probavu i metabolizam,  jačanje zubi i kostiju. Naranča se nalazi među najmoćnijim antioksidansima i korisna je u borbi protiv karcinoma.

Iritirana i popucala koža uništena zimskim hladnoćama osobito ljubi naranču. U kozmetici je povezuju sa djelovanjem voćnih (AHA) kiselina koje stimuliraju limfu i obnavljaju kožu. Eterično ulje, dobiveno prešanjem kore ima tamno narančastu boju i topli, ugodni miris koji trenutno popravlja raspoloženje.

Imate li dovoljno naranči u vrtu i zasitili ste se Arancina, upustite se u avanturu izrade vlastitog eteričnog ulja! Koru od nekoliko kilograma naranče osušite na sobnoj temperaturi. Kad je gotov proces sušenja, usitnite je u blenderu za voće. Uspite mljevenu koru u staklenku i prelijte etanol alkoholom. Ostavite nekoliko tjedana, povremeno protresite. Procijedite u čistu teglu kroz filter za kavu. Potom staklenku prekrijte tkaninom i pričvrstite gumicom. Alkohol će ishlapiti a ostatak je- vaša nagrada za trud!

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *