Proljeće je vrijeme kad vrtlari hobisti kreću u akciju punim zamahom dok adrenalin počinje rasti nakon zimske letargije. Sadi se novo bilje ali i uređuju trajnice.

Vrtne ruže su završile razdoblje mirovanja i krenule sa lišćem i novim izbojima. Sigurno razmišljamo čime još ugoditi našim ružama, sve da bi bile zdravije i bujnije i konačno, nagradile nas obilnim cvatom.

Ako vrijeme nastavi ovako, neće proći puno do prve, raskošne cvatnje ruža. Pažljivim biranjem sorti možemo postići posebnu ljepotu, bujnost i bogat miris što su idealne karakteristike ruže. Ako je riječ o takvoj vrsti, prava je šteta svake latice koja završi na tlu.

Mogućnosti uporabe ružinih latica, otkrivene još u drevnoj Perziji, dobro su nam poznate jer toliko različitih proizvoda koji se nude- i kvalitetnih i patvorina, imaju je u sastavu.

Eterično ulje je vrlo skupo i cijenjeno zbog velike količine latica koja je potrebna za dobivanje ulja. Popratni proizvod pri destilaciji je hidrolat ruže- ružina vodica. Ona također ima mnoge uporabne mogućnosti kao i ulje: za kosu, lice, tijelo. Tonizira, hidratizira, ublažava upalne procese, omekšava kožu. Kosi vraća sjaj, skida umor sa lica. Dovoljno razloga da je imamo!

Svoju  mirisnu vrtnu ružu možemo iskoristiti za izradu ružine vodice. Postoji više načina a ja predlažem ovaj, koji će imati produljen rok trajanja što je kod kućne izrade najteže postići.

Svježe ružine latice staviti u steriliziranu staklenku, do vrha. Preliti prokuhanom, ohlađenom destiliranom vodom 2/3 i etanol alkoholom 1/3. Zatvoriti, čuvati na sobnoj temperaturi. Povremeno protresti. Kada latice pobijele a tekućina dobije boju ruže, procijediti i pohraniti u sterilizirane bočice.

Takva vodica zaslužuje etiketu- RUŽINA VODICA- porijeklo: provjereno domaće, kvaliteta: najbolja!

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *