Slatkasto- trpki okus rogača u trenutku me vodi u djetinjstvo kada smo vrijeme do početka vjeronauka kratili berući plodove sa obližnjeg stabla kod crkve. Bila je to poslastica prvog reda za nas: u međuvremenu do sada se izgubila u rastućoj ponudi aromatiziranih  slatkiša svake vrste, koje ne morate niti žvakati-  što nije bio slučaj sa rogačem.

U   priobalju i otocima, šetajući, često ćete naići na bogate zimzelene krošnje rogača, prepune plodova, koji će, u većini slučajeva, popadati po tlu i tu ostati.

Neopravdano zapostavljen- jer njegovi plodovi sadrže velik udjel prirodnih šećera, mineralnih tvari i vitamina. Fenolni spojevi u pulpi imaju antioksidativni učinak a ispitivanjima je potvrđeno da konzumiranjem 15 gr rogača dnevno, kroz četiri tjedna značajno možemo sniziti kolesterol.

Kroz povijest nije imao zanemarivu ulogu- služeći kao energetska hrana iscrpljenim mornarima ili usitnjen u prah, kao  sastojak za mumificiranje egipatskih vladara.  Masa svake sjemenke rogača u bilo kojem stanju je uvijek ista

pa je služila kao standardna mjera za mjerenje zlata.

Ali vratimo se na kozmetiku. Zbog visokog udjela karotenoida koji usporavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala, predlažem, uberite nekoliko rogača koji će nam trebati za

 

PILING SA MEDOM I ROGAČEM

 

Dva ili više rogača grublje usitnite i pomiješajte sa tri velike žlice meda. Ostavite nekoliko sati da odstoji. Prije tuširanja, izmasirajte cijelo tijelo, osobito koljena, laktove, ruke i stopala. Neko vrijeme zaržite na koži a onda blago isperite.

Za one koji ne mogu podnijeti ljepljivost meda na koži, mogu ga zamijeniti maslinovim uljem.

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *