Pohvala parfemu

ožujak 3, 2014

Pomalo subjektivno bih rekla da presudna stvar, kad je riječ o vanjštini nije odjeća, šminka ili brižna frizura. Miris je taj koji daje osobnost, zaokružuje i u metaforičkom smislu, oblači naše ogoljeno tijelo u raspoloženja, želje, stavove, osjećaje.

Kroz dim, (latinski per fumum), paleći mirisne smole, stari egipćani uspostavljali su vezu sa nebom i otvorili prvu stranicu povijesti parfema. Od egipatskih parfemskih početaka, rimskih kupki u parfimiranoj vodi od latica ruže, stvaranja čuvene Echt Kölnisch Wasser do prvih provansalskih parfumerijskih tvornica- bogata povijest parfema pomogla je da olfaktologija postane kompleksna znanost.

Parfem je produkt spretne združenosti nadarenog kreatora i esencija prirodnog ili sintetičkog porijekla. Ukoliko sve pođe po dobru i susretne se vizija i savršeni omjer komponenti osjećajmo se bogatiji za još jedno umjetničko djelo jer parfem to i jest. Da potkrijepim: pokušajte opisati neki od svojih omiljenih mirisa. Za potpuni opis trebat će vam više od stranice teksta jer taj izabrani miris sigurno je  bio kulisa za važne životne događaje. Izaziva emocije i utječe na okolinu. Mogli bi napisati esej.

Jeste li vi odabrali svoj «signature» parfem- onaj koji potpisuje vaš životni kredo? Uspješnost traganja za mirisom koji izgovara ono što mi mislimo ili jesmo ovisi više o našoj estetskoj tankoćutnosti a manje o detaljnom poznavanju složenih nota kompozicije. Ali i samo traganje za njim je uzbudljivo i nadahnjujuće.

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *