Macerat sa maslinovim uljem

siječanj 25, 2014

Berba maslina je iza nas i došlo je vrijeme za uživanje novog ulja- željeni trenutak nakon mukotrpnog rada. Ono ima poseban i ugodan, intenzivan okus i aromu maslinovog cvijeta.

Zadovoljstvo kušanja novog ulja, nadam se, neće umanjiti činjenica da su mnogi maslinari nezadovoljni urodom. Ma koliko podbacio ove godine, ipak se nemojte  odreći macerata.

Macerat je produkt dobiven otpuštanjem aktivnih tvari iz biljke, u  podlogu (u našem slučaju maslinovo ulje). Vrlo jednostavnim postupkom dobijemo ljekoviti pripravak koji možemo koristiti u kozmetičke i terapijske svrhe. Za razliku od eteričnih ulja, macerate ne moramo razrjeđivati već ih direktno nanosimo na kožu.

Biljke koje želimo macerirati očistimo od isušenih, trulih dijelova ili insekata. Posložimo u čistu staklenku i prelijemo maslinovim uljem do vrha. Zatvorimo teglu i čuvamo najmanje 45 dana na sobnoj temperaturi. Nakon toga, procijedimo ulje  (najbolje kroz filter za kavu) a biljni materijal bacimo. Ulje pohranjujemo u manje staklene bočice, puneći do vrha.

Trajnost macerata najviše ovisi o količini vode prisutne u biljci. Veća količina vode skraćuje rok trajanja. Macerate nipošto ne ostavljajte na suncu, čak ako je riječ o Gospinoj travi (Kantarion) jer izloženost svjetlu i toplini ubrzava oksidaciju ulja.

Materijal biljke, prema ljekovitim svojstvima pojedine vrste, može biti samo cvijet, list, ili cijeli gornji dio stabljike. Bilje odabiremo kada su njihova ljekovita svojstva najizraženija, obično pred samo cvjetanje ili u cvijetu.

Često, zbog klorofila ili tanina u biljci, macerat dobije intenzivnu boju. Ako dodamo i bogatu aromu te neupitnu ljekovitost, eto zašto ga moramo imati!

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *