Kraljica divlja ruža

siječanj 25, 2014

Za sve izvrsne stvari morate se malo potruditi! Tako, hoćete li umjesto instant čaja od šipka zasićenog umjetnom aromom i bojom, popiti zdravi čaj od domaće šipurike, računajte da vam ruke neće baš biti reprezentativne sljedećih dana. Neće ih spasiti ni vrhunska manikura, (A kamo li ona kućne izrade!)
U zimskoj oskudnosti boja, plodovi šipurike ( divlja ruža, divlji šipak) izazivaju pažnju i traže da ih uberete. U njima se akumulirala sva energija dugih, sunčanih, ljetnih dana i u sinergiji sa plodnom zemljom podarila eliksir zdravlja i ljepote.
Kada bi se malo potrudili, brzo bi se osvijestili i shvatili da ne trebamo plakati već samo zasukati rukave, jer Bog nam je velikodušno dao podneblje i zemlju bez konkurencije. To je shvatila Antonija Zelenika, sestra moje prijateljice, koja mi redovito šalje «domaći pekmez od šipka» uzgojen na njenoj, jedinoj u Hrvatskoj, ekološkoj plantaži šipurike. Vjerujem da neće proći dugo kad će Antonija od koštica te iste šipurike koje odstranjuje prije pravljenja pekmeza, hladnim tiještenjem prva u Hrvatskoj proizvesti čarobno ulje divlje ruže. Do tada uvozit ćemo ga i dalje, po preskupoj cijeni, npr. Iz Čilea.
A ono je savršeno! Zaista, nema mu mane! Lako se upija, voli kožu, liječi je. Od akni, preranog starenja, ožiljaka, omekšava i vlaži. Ja ga koristim i za skidanje šminke. Može biti podloga za hidrantnu kremu koju koristite. A svako nadmetanje sa preskupim serumima za njegu oko očiju je gubljenje vremena jer divlja ruža je kraljica

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *