Ako ste se, nakon ovih dugih i obilnih padalina, zaželjeli prirode,neka vam dodatno zadovoljstvo učini potraga za grmom borovice. Nećete trebati dugo tražiti jer to je najrasprostranjenija četinjača- prilagođava se svim vrstama tla i nadmorskim visinama.

Ima osobine koje bismo i sebi poželjeli: vrlo je otporna i može doživjeti veliku starost.  Neugodna bodljikavost jedina je mana borovice (smrič, smreka) a sve drugo su njeni besplatni pokloni: za urinarne probleme, dišne tegobe ili upalne procese. To su znali već i stari Grci koji su su spaljivali grane borovice da bi suzbili epidemije zaraznih bolesti.

Iako je njena ljekovitost dokazana od korijena do lista, zadržati ćemo se na bobicama. Zrelost za branje dožive tek u drugoj ili čak trećoj godini kada dobivaju smeđu boju.

Da kreiram parfem za muškarce, svakako bi borovicu stavila u baznu notu kompozicije. Eterično ulje je gusto, bezbojno. Tipičnu prodornu svježinu četinjača obogaćuje natruhom mirisa mahovine. Ako želite dobro početi dan, tuširajte se kupkom u koju ste usuli nekoliko kapi eteričnog ulja borovice jer djeluje na bistrinu uma i smanjuje stres.

Ulje poboljšava protok limfe pa za efikasnu borbu protiv celulita predlažem: u 1 dcl baznog ulja ukapajte 15 kapi eteričnog ulja borovice i umasirajte u kožu. Na vrijeme počnimo pripreme za ljeto!

 

Komentirajte

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *